user_mobilelogo
Πολιτική Cookies

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και χρησιμοποιώντας την συναινείτε στη χρήση τους σύμφωνα με την πολιτική του "ἐν Λόγοις".

EnLogois Polychronis Enepekidis 

Ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης ήταν Έλληνας φιλόλογος, συγγραφέας και πανεπιστημιακός καθηγητής. Γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1917 στην Αμισό του Πόντου στη Μικρά Ασία και πατέρας του ήταν ο Κυπριανός Ενεπεκίδης. Παντρεύτηκε το 1962 και από το γάμο του δεν απέκτησε απογόνους. Πέθανε στις 12 Οκτωβρίου 2014 στη Βιέννη, όπου κατοικούσε. Η σορός του μετά την επιθυμία της αδελφής του μεταφέρθηκε και ενταφιάστηκε στην Ελλάδα.


Σπούδασε φιλολογία και ιστορία στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στα πανεπιστήμια της Βιέννης και Βυζαντινολογία της Σορβόνης στο Παρίσι. Το 1942 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Βιέννη, όπου το 1946 αναγορεύτηκε διδάκτορας. Το 1953 ανακηρύχθηκε υφηγητής και το 1960 έγινε καθηγητής στην έδρα της βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας, ενώ από το 1974 ήταν προϊστάμενος στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών. Το 1982 συνταξιοδοτήθηκε και στη συνέχεια ανακηρύχθηκε ομότιμος καθηγητής του ίδιου πανεπιστημίου.

Συγκέντρωσε και σχολίασε όλους τους νόμους του αυστριακού κράτους που αφορούσαν τους Έλληνες εμπόρους, με τουρκική και στη συνέχεια με αυστριακή υπηκοότητα, στη διάρκεια του 18ου και το 19ου αιώνα. Ο αρχικός νόμος που εκδόθηκε το 1725 τροποποιήθηκε δέκα φορές, συμπληρώθηκε και σταδιακά, έγινε πιο φιλελεύθερος και ευνοϊκός για τους Έλληνες, ενώ ο νόμος της 15ης Νοεμβρίου 1794 που ήταν ο τελευταίος, αναφέρεται στην ελληνική παροικία της Τεργέστης. Ο νόμος αφορά όσους Έλληνες γεννήθηκαν στην Τουρκία και απέκτησαν αυστριακή υπηκοότητα, επειδή οι Τούρκοι τους δημιουργούσαν εμπόδια στην ανάπτυξη και τη διεκπεραίωση των εμπορικών τους δραστηριοτήτων. Για το λόγο αυτό, με διάταγμα του ο νομάρχης της Τεργέστης προέτρεπε τους προέδρους της εκεί ελληνικής κοινότητος να ζητούν δια του αυστριακού πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη την έκδοση ενός συνοδευτηρίου εγγράφου.

Μετά από δικούς του πολύχρονους αγώνες επέστρεψαν στην Ελλάδα για ενταφιασμό το 1964, τα οστά του Αλέξανδρου Υψηλάντη, τα οποία από αμέλεια του Ελληνικού κράτους, παρέμειναν για χρονικό διάστημα τριών μηνών στα αζήτητα του αεροδρομίου του Ελληνικού και ενταφιάστηκαν με πρωτοβουλία του δικηγόρου Κωνσταντίνου Πλεύρη. Το 1996, είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στις ελληνικές κοινότητες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, πραγματοποιώντας διαλέξεις σε πανεπιστήμια, ενώ πήρε ενεργά μέρος στις προσπάθειες για την διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και συμμετείχε στο συνέδριο που διοργανώθηκε τον Ιούνιο του 1998 στη Νέα Υόρκη καθώς και στην επιτροπή ιστορικών που συνέταξε Υπόμνημα που κατατέθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

 

Πηγή Βιογραφικού: Μεταπαιδεία


Βιβλιογραφία: BiblioNet



ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ "ΕΝ ΛΟΓΟΙΣ"

Συνέντευξη του Πολυχρόνη Ενεπεκίδη στον Άρη Σκιαδόπουλο στην εκπομπή "Νυχτερινός Επισκέπτης".