user_mobilelogo
Πολιτική Cookies

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και χρησιμοποιώντας την συναινείτε στη χρήση τους σύμφωνα με την πολιτική του "ἐν Λόγοις".

EnLogois Eleni Glykatzi Ahrweiler

Η Ελληνίδα ακαδημαϊκός και βυζαντινολόγος ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ (Helene Ahrweiler) γεννήθηκε το 1926, με γονείς από τα Μουδανιά της Προύσας και την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι και ειδικεύτηκε στη μελέτη του κόσμου της χριστιανικής Ανατολής, και ειδικότερα του κράτους και της κοινωνίας του Βυζαντίου. Αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα-πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (το 1967), την πρώτη γυναίκα-πρύτανη του ίδιου Πανεπιστημίου στην 700 χρόνων ιστορία του (το 1976) καθώς επίσης και πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ευρώπης.

Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτηση της, εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, ενώ μετακόμισε στο Παρίσι το 1953 για να συνεχίσει τις σπουδές της. Δύο χρόνια μετά την άφιξή της, διορίσθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), ενώ το 1964 έλαβε τον τίτλο της διευθύντριας του Κέντρου και τιμήθηκε με τον τίτλο του Docteur des Lettres. Ενώ διετέλεσε Διευθύντρια του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού του Βυζαντίου και της Χριστιανικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Paris 1) εξελέγη Αντιπρύτανις του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (1970-1973) και το 1976, Πρύτανις. Εκεί γνώρισε τον σύζυγό της, αξιωματικό του γαλλικού στρατού Ζακ Αρβελέρ (Jacques Ahrweiler), με τον οποίο απέκτησε μία κόρη.

Στην πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία έχει αναλάβει τα ανώτερα αξιώματα και έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών διακρίσεων. Είναι Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών (Ελλάδα), Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών και διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος, Καγκελάριος και Πρύτανις του Πανεπιστημίου Παρισίων και Πρόεδρος του Κέντρου Georges Pompidou-Beaubourg. Είναι γνωστή για το μεγάλο αίσθημα φιλελευθερισμού και ελεύθερης έκφρασης των ιδεών που την διέπουν. Όπως είχε η ίδια αναφέρει σε συνέντευξή της: "Ποτέ δεν επέτρεψα, ως πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, να μπει στο ίδρυμα αστυνομικός χωρίς να είμαι και εγώ η ίδια μπροστά". Τα έργα της αφορούν κυρίως την ιδιότητά της ως βυζαντινολόγου.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρείται σήμερα μια από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες (ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία) εντός και εκτός Ελλάδας με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών στο ενεργητικό της. Συνηθίζει να μιλά σ' αυτές με πάθος κι έναν χαρισματικό αυθορμητισμό, σε σωστά και κατανοητά Ελληνικά, αποφεύγοντας την 'ξύλινη' πανεπιστημιακή γλώσσα και κάθε περιττό/λόγιο εντυπωσιασμό παραμένοντας επικεντρωμένη στην ουσία της τοποθέτησής της.

 

Πηγή Βιογραφικού: MySalonica


Βιβλιογραφία: BiblioNet



ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ "ΕΝ ΛΟΓΟΙΣ"

Εισήγηση της Ελένης Γλύκατζη-Ahrweiler μέσω τηλεδιάσκεψης στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Βούλας "Απολλωνία".

Διάλεξη της Ελένης Γλύκατζη-Ahrweiler στις Σέρρες.

Διάλεξη της Ελένης Γλύκατζη-Ahrweiler στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου "Αγκαλιά-ΖΩ".