user_mobilelogo
Πολιτική Cookies

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και χρησιμοποιώντας την συναινείτε στη χρήση τους σύμφωνα με την πολιτική του "ἐν Λόγοις".

EnLogois Minas Alexiadis 

Ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στις Μενετές Καρπάθου του νομού Δωδεκανήσου, όπου παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νεώτερη Ελληνική Φιλολογία και Λαογραφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απ’ όπου αποφοίτησε το 1972 με βαθμό «Άριστα». Σε όλη τη διάρκεια των σπουδών του, λόγω εξαιρέτου επιδόσεως, ήταν Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Μετά τη στρατιωτική του θητεία (1973-1975) διορίσθηκε καθηγητής στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καρπάθου (1975-1977). Το 1976 πήρε πτυχίο Proficiency στην Αγγλική γλώσσα και το 1982 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με βαθμό «Άριστα». Έκανε συμπληρωματικές σπουδές Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, Εθνογραφίας και Λαογραφίας στο University College και στο London School of Economics του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1982-1983 και 1989-1990).

Στα Πανεπιστημιακά αυτά Ιδρύματα παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και μεταδιδακτορικά Μαθήματα, Φροντιστήρια και Σεμινάρια της ειδικότητάς του από τους επιφανείς καθηγητές Δημήτριο Σ. Λουκάτο, Μιχαήλ Γ. Μερακλή, I. Μ. Lewis και Alan Dundes. Τα μαθήματα αυτά συνετέλεσαν στην καλύτερη επιστημονική του συγκρότηση. Πραγματοποίησε επίσης επιστημονική έρευνα στο Taylor Institution του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1983 και 1989). Εκεί μελέτησε τα Κατάλοιπα του γνωστού νεοελληνιστή, αρχαιολόγου, διαλεκτολόγου και λαογράφου Richard M. Dawkins (1871-1955). Από την έρευνα αυτή προέκυψαν σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία ανέδειξαν την προσφορά του Άγγλου επιστήμονα στην Ελληνική Λαογραφία.

Υπηρέτησε ως βοηθός (1977-1982), επιμελητής και λέκτορας (1982-1986) Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 1986 εξελέγη ομόφωνα επίκουρος καθηγητής και το 1992 αναπληρωτής καθηγητής στον Τομέα Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1993 εξελέγη επίσης ομόφωνα αναπληρωτής καθηγητής Λαογραφίας στον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ. Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1997 εξελέγη παμψηφεί τακτικός καθηγητής.

Το 2008 εξελέγη ομόφωνα, με τιμητική μετάκληση, Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθυντής του Σπουδαστηρίου Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας (2008-2015), διευθυντής του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας (2014-2015), διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Λαογραφίας του Υποτομέα Λαογραφίας (2008-2015) και εκλεγμένο μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Φιλολογίας (2009-2015). Εισήγαγε και δίδαξε στα Προγράμματα Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας νέα μαθήματα (Νεωτερική Λαογραφία, Τύπος και Λαογραφία, Λαογραφία και Συγγενείς Επιστήμες, Θεωρητικά Ζητήματα Λαογραφίας κ.ά.). Οργάνωσε ακόμη Ετήσιες Σεμιναριακές Διαλέξεις Λαογραφίας στη Μνήμη επιφανών καθηγητών Λαογραφίας, με ομιλητές γνωστούς πανεπιστημιακούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (2009-2015).

Το 2012, με εισήγησή του, ιδρύθηκε επίσημα, από το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών (με τη συνεργασία της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και του Δήμου Καρπάθου), Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου, το οποίο έχει έδρα την Κάρπαθο. Σκοπός του Ινστιτούτου, το οποίο διευθύνεται από τον ίδιο, είναι η προαγωγή της βασικής θεωρητικής και εφαρμοσμένης επιστημονικής έρευνας του λαϊκού πολιτισμού και η διάδοσή του στον Ελληνικό χώρο, με ιδιαίτερη έμφαση στον χώρο της Δωδεκανήσου και άλλων νησιών του Αιγαίου. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει Λαογραφικά Σεμινάρια και δύο Κύκλοι Μεταπτυχιακών Μαθημάτων Λαογραφίας στην Κάρπαθο, με διδάσκοντες καθηγητές από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θράκης, Αιγαίου και Πελοποννήσου. Το Ινστιτούτο έχει εκδώσει επίσης δέκα επιστημονικά βιβλία.

Οργάνωσε πέντε Διεθνή Συνέδρια Καρπαθιακής Λαογραφίας και Μετανάστευσης, που έγιναν στο νησί καταγωγής του, και επιμελήθηκε τα Πρακτικά. Με εισήγησή του, η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία και ο Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας συνδιοργάνωσαν το Πανελλήνιο Συνέδριο Λαογραφίας, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων (2009) από την ίδρυση (1909) και επιστημονική συγκρότηση των λαογραφικών σπουδών στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών οι εξωτερικοί αξιολογητές του Τμήματος αυτού (2013), ξένοι καθηγητές Πανεπιστημίων, αξιολόγησαν με θετικές κρίσεις το Σπουδαστήριο και τα διδασκόμενα μαθήματα Λαογραφίας και συνέστησαν να ιδρυθεί αυτόνομη κατεύθυνση Λαογραφίας στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του. Με την αφυπηρέτησή του από το Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Φιλολογίας και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ομόφωνη απόφασή τους, του απένειμαν (2015) τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή. Τώρα διδάσκει μεταπτυχιακά μαθήματα Λαογραφίας στα Τμήματα Φιλολογίας και Παιδαγωγικό Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με εισηγήσεις του αναγορεύτηκαν επίτιμοι διδάκτορες Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ο διακεκριμένος ιατρολαογράφος και λογοτέχνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Γεράσιμος Ρηγάτος (Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε., 25 Οκτωβρίου 2006) και ο επιφανής Αμερικανός καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Vermont, USA, Wolfgang Mieder (Τμήμα Φιλολογίας, 16 Δεκεμβρίου 2014).

Είναι τακτικός εταίρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας (Γενικός Γραμματέας του Δ. Σ.), της Αγγλικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Διεθνούς Εταιρείας Λαϊκών Διηγήσεων, της Ελληνικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας, της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας και της Ένωσης Δωδεκανήσιων Καθηγητών Πανεπιστημίου. Είναι επίσης κριτής του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Folklore. Από το 2015 είναι Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου ‘Κλεόβουλος ο Λίνδιος’.

Μέλος Εξεταστικών Επιτροπών του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών από το 1992 έως το 2010. Εισηγητής και μέλος Εκλεκτορικών Σωμάτων για εκλογή Καθηγητών σε Τμήματα των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας, Ιωαννίνων, Χαροκοπείου, Πατρών, Θεσσαλίας, Θράκης, Ιονίου, Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Κύπρου. Συνεργάζεται με ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών με την Αγγλική Λαογραφική Εταιρεία (Λονδίνο), την Αμερικανική Λαογραφική Εταιρεία (Ουάσιγκτον) και το Nordic Institute of Folklore (Turku Φινλανδίας).

Συνέγραψε βιβλία και μελετήματα για τον Ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Δημοσίευσε επίσης πολλά άρθρα, βιβλιοκρισίες, επιφυλλίδες κ. ά. σε περιοδικά, εφημερίδες, εγκυκλοπαιδείες, προλόγους σε βιβλία και έλαβε μέρος σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια Λαογραφίας και Πολιτισμού (Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής σε πέντε από αυτά). Έδωσε ακόμη διαλέξεις και μαθήματα στην Ελλάδα και στα Πανεπιστήμια Λονδίνου, Κύπρου και Βουκουρεστίου. Είναι συνεργάτης Αθηναϊκών και επαρχιακών εφημερίδων.

Το συγγραφικό του έργο είναι πλουσιότατο και πολυεπίπεδο και αξιολογήθηκε επαινετικά σε έγκυρα Ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ χιλιάδες είναι οι παραπομπές Ελλήνων και ξένων ερευνητών στο έργο του. Από τους ξένους ειδικούς καθηγητές που παραπέμπουν στο έργο του, αναφέρω τους Alan Dundes, Wolfgang Mieder (Η.Π.Α.), Rolf Brendich, Hans-Jorg Uther, Inez Diller (Γερμανία), Roderick Beaton, Peter Mackridge (Αγγλία), Bernard Vernier (Γαλλία), Fernando Garcia Romero (Ισπανία).

 

Πηγή Βιογραφικού: Ιστότοπος Μηνά Αλεξιάδη


Ιστότοπος Μηνά Αλεξιάδη  |  Βιβλιογραφία: BiblioNet



ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ "ΕΝ ΛΟΓΟΙΣ"

Εισήγηση του Μηνά Αλεξιάδη στον Πανηγυρικό Λόγο για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, στην Αίθουσα Τελετών του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέντευξη του Μηνά Αλεξιάδη στον Γιώργο Δαμιανό, συντονιστή του διαδικτυακού ιστότοπου πολιτισμού και πολιτικής 24grammata.com.