user_mobilelogo

 EnLogois Stefania Goulioti

Η Στεφανία Γουλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3/11/1980, από μητέρα Γαλλίδα και πατέρα Έλληνα. Στα 18 της περνάει στη Γεωλογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και φοιτεί για δύο χρόνια. Γίνεται παράλληλα δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου απο την οποία απόφοιτει με άριστα το 2004. Στη συνέχεια γίνεται δεκτή και παρακολουθεί μαθήματα για ένα χρόνο στη δραματική σχολή του Piccolo Teatro di Milano με βασικό δάσκαλο το Luca Ronconi.

Η πρώτη της επαγγελματική παράσταση ήταν η "Πενθεσίλεια" του Κλαιστ σε σκηνοθεσία Peter Stein η οποία πραγματοποιήθηκε σε μεγάλα θέατρα της Ιταλίας μεταξύ αυτών και το αρχαίο θεατρο των Συρρακουσών. Ακολούθησαν άλλες δυο παραστάσεις στο Μιλάνο, "η Μάνα Κουράγιο" του Μπέρτολτ Μπρέχτ σε σκηνοθεσία Robert Carsen όπου ερμηνεύει την Κατρίν στο Piccolo Teatro, και οι "Τρωαδες" σε σκηνοθεσία Serena Sinigallia όπου ερμηνεύει την Αθηνά για την ομάδα Α.Τ.Ι.R.

Επιστρέφοντας στη Ελλάδα συνεργάζεται με το Λευτέρη Βογιατζή στην Αντιγόνη του Σοφοκλή ο οποίος της αναθέτει το ρόλο του Τειρεσία για το Φεστιβαλ Επιδαύρου. Στη συνέχεια συνεργάζεται με την Κατερίνα Ευαγγελάτου και το Αμφιθέατρο στην "Ερωτευμένη Νεκρή" του Gaultier. Το 2007 ο Peter Stein τολμάει και της εμπιστευεται την Ηλέκτρα στο ομώνυμο έργο του Σοφοκλή, ρόλος που την καθιερώνει τελικά για το ελληνικό θεατρικό κοινό και για την ερμηνεία του οποίου τιμάται με τα βραβεία "Μελίνα Μερκούρη" και " Κάρολος Κουν"

Συνεχίζει μια μακριά συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο για έξι περίπου χρόνια όπου τις ανατίθενται μεγάλοι και σπουδαίοι ρόλοι, όπως η Ηλέκτρα στον "Ορέστη" του Ευριπίδη και η Μαρίνα στον "Περικλή" του Σαιξπηρ (παράσταση που παίχτηκε και στο Globe Theatre του Λονδίνου) σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, "Τρισεύγενη" στο ομώνυμο έργου του Κωστή Παλαμά σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου και "Κασσανδρα" στη διασκευή των Βατράχων του Αριστοφάνη απο το Δημήτρη Λιγνάδη. Με το Γιάννη Χουβαρδά συνεργάζεται επίσης στις παραστάσεις "Εμιλία Γκαλοττι" του Λεσσινγκ και "ο Εφιάλτης της Ευτυχίας" της Γ. Ντελ Κορτε. Συμμετέχει με σημαντικούς ρόλους και σε άλλες σπουδαίες παραστάσεις όπως "Πέρσες" του Αισχύλου σε σκην. Dimiter Gotjeff , "Bossa Nova" σε σύλληψη και σκηνοθεσία Κωσταντίνου Ρήγου, "ο Πρίγκηπας του Χόμπουργκ" του Κλαιστ και "Αμφιτρύων" του Μολιέρου σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή, "Ηρακλής Μαινόμενος " του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Με το Φεστιβάλ Αθηνών έχει συνεργαστεί δύο φορές για "Το Θρόνο των Ατρειδών" βασισμένο στην Ορέστεια του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Άρη Ρέτσου όπου ερμήνευσε την Κασσάνδρα και για τη "Δεσποινίς Τζούλια" του Στρίντμπεργκ όπου ερμήνευσε την ομώνυμη ηρωίδα σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη. Το 2013 συνεργάζεται με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για την παράσταση " ο καλός άνθρωπος του Σετσουαν" του Μπέρτολτ Μπρέχτ όπου ερμηνεύει το διπλό πρωταγωνιστικό ρόλο της ΣενΤε και του ΣουιΤα και τιμάται για αυτό με το " Β´βραβείο κοινού του Αθηνοράματος", σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου με την οποία συνεργάζεται και στη συνέχεια στο έργο "Οι θεατές" του Μάριου Ποντίκα πάλι για το Εθνικό Θέατρο. Το χειμώνα της ίδιας χρονιάς θα βρεθεί μετά απο καιρό στο ελεύθερο θέατρο και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου για την παράσταση "Αστερισμοί" σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θοδωρόπουλου.

Στον κινηματογράφο έχει συμμετάσχει σε τρεις ταινίες μεγάλου μήκους. Το "J.A.C.E." σε σκηνοθεσία Μενελαου Καταμαγγιώλη, ταινία όπου για την ερμηνεία της απέσπασε το "Α' βραβείο γυναικείας ερμηνείας του Φεστιβαλ Θεσσαλονίκης", έπειτα η "Δεμένη Κόκκινη Κλωστή " του Κώστα Χαραλάμπους και η "Χαρά" του Ηλία Γιαννακάκη. Στην τηλεόραση έχει συμμετάσχει σε τρεις σειρές, τα "Άγρια Παιδιά", "Κωστας Καρυωτάκης" και " Χαρά Αγνοείται".

Το 2012 άρχισε να διδάσκει στη Δραματική Σχολή της Αγίας Βαρβάρας και στη Σχολή "Ιασμος - Βασίλης Διαμαντόπουλος" στην οποία και διδάσκει μέχρι σήμερα.

 

Πηγή Βιογραφικού: Προσωπικός Ιστότοπος


Ιστότοπος Στεφανίας Γουλιώτη  |  Θεατρικό, Κινηματογραφικό & Τηλεοπτικό Έργο: RetrodbΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ "ΕΝ ΛΟΓΟΙΣ"

Ομήρου Ιλιάς, Ραψωδία Β΄ με την Στεφανία Γουλιώτη, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη.