user_mobilelogo
Πολιτική Cookies

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και χρησιμοποιώντας την συναινείτε στη χρήση τους σύμφωνα με την πολιτική του "ἐν Λόγοις".

EnLogois Andromachi Oikonomou 

Η Ανδρομάχη Οικονόμου είναι Διδάκτωρ Εθνολογίας, Ερευνήτρια Α΄ βαθμίδας του Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας  Αθηνών και διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σπούδασε  στη  Φιλοσοφική  Σχολή  (Τμήμα  Ιστορικό-Αρχαιολογικό)  του Πανεπιστημίου  Αθηνών  και  στη  συνέχεια  έκανε  μεταπτυχιακές  σπουδές  στην εθνολογία και την κοινωνική ανθρωπολογία με υποτροφία του ΙΚΥ στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι, από όπου έλαβε το 1991 το διδακτορικό της.

Το διάστημα 1988-2002 εργάστηκε ως προϊσταμένη του Τμήματος  Μουσείων του Πολιτιστικού Τεχνολογικού Ιδρύματος ΕΤΒΑ και το διάστημα 2001-2003 δίδαξε κοινωνική  ανθρωπολογία  στο  Τμήμα  Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το 2004 εργάζεται ως ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.  Τέλος, διδάσκει  στο  Ελληνικό  Ανοικτό  Πανεπιστήμιο.

Είναι  μέλος  πολλών επιστημονικών  εταιρειών  και  διετέλεσε  πρόεδρος  της  Ελληνικής  Εταιρείας Εθνολογίας (2000-2002, 2006-2008) και επί σειρά ετών σε διάφορες θέσεις του Διοικητικού  Συμβουλίου. Το διάστημα 2010-12 είναι Αντιπρόεδρος της ΕΛΕΤΕ. είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Εθνολογία και της Επετηρίδας του ΚΕΕΛ. Έχει εκδόσει δύο βιβλία (το ένα σε συνεργασία), έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει γράψει το σενάριο σε δύο εθνογραφικά ντοκιμαντέρ και έχει συνεργαστεί στη δημιουργία τεσσάρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με θέματα του λαϊκού πολιτισμού.

Πεδία θεωρητικού και ερευνητικού της ενδιαφέροντος αποτελούν ο υλικός πολιτισμός, οικονομική ανθρωπολογία, ο κοινωνικός μετασχηματισμός των αγροτικών κοινωνιών, η πολιτισμική οικολογία, η μουσειολογία και η αστική ανθρωπολογία.

 

Πηγή Βιογραφικού: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Βιβλιογραφία: BiblioNet



ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ "ΕΝ ΛΟΓΟΙΣ"

Διδασκαλία της Ανδρομάχης Οικονόμου στους φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Λαογραφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.